Allt om katter

Om katter


Katter älskas och hålls som husdjur över hela världen.
De har vant sin vid människor och blivit tama. Vi kallar dem tamkatter

Samma familj



Tamkatter hör till samma djurfamilj som större, vilda kattdjur. De är släkt med tigrar och lejon. Titta på en tamkatt som jagar en leksak så ser du att den beter sig på samma sätt som sina vilda släktingar .


De första tama katterna


Katter har levt tillsammans med människor i över 2000 år. Frontidens egyptier tämjde vilda Ökenkatter för att de skulle jaga råttor och hindra dessa glupska gnagare från att härja i sädesförråden.


Vad utmärker katter


Alla katter är däggdjur: de har hår på kroppen,
är varmblodiga, har olika slags tänder för att
sönderdela och tugga mat, och honorna diar
sina ungar. Många djur - och vi människor-
har dessa egenskaper, men det finns sådant
som bara katter kan. De kan t.ex spinna och
komma ner på fötterna efter ett fall. Alla katter
,stora som små, har samma
kroppsform och även andra kännetecken gemensamt.


Kroppsformer


Även om alla katter har nästan samma kroppsform , finns det skilnader i hur de är byggda och hur de ser ut. Tamkatterna kan delas in i tre huvudgrupper.


Korthårskatter

Den typ av katt som vanligast i våra hem har kort, tät päls och kallas korthår.

På korthårskatten har öron, ögo, huvud,svans och tassar oftast mjukt rundande former. Kroppen är stadig och kraftfull, benen är korta och starka.
  


Lång hårskatter

Katter med lång, silkesmjuk päls kan nästan se övergödda ut. Riktigt långhåriga katter, som perserkatter, har päls med hårstrån av olika längd på olika delar på kroppen.


Siameser och orentaliska korthår

Asiatiska katter med lång kropp och långa ben ingåri gruppen siameser och orientaliska raser. De flesta har korthårig päls men det finns raser med längre hår. Främsta kännetäcknet är deras smala ansikten och ovala tassar. 




  

Uppfödning av kattungar

En katthona är dräktig i ungefär nio veckor. När en kattunge föds är den mellan 11 och 15 cm lång och väger mellan 70 och 135 gram. Kattungar föds blinda och döva. De kan inte gå och är helt beroende av kattmamman för att överleva. Under de tre till fyra första veckorna är det kattmamman som ser till att de får näring och håller dem rena. När kattungen är mellan 5 och 10 dagar börjar ögonen att öppnas. Vid 2-3 veckors ålder är ögonen helt öppna och färgen är då oftast gråblå. När kattungarna är fyra veckor kan de tvätta sig själva, även om det inte går så bra i början. Vid 3-5 veckors ålder börjar de
äta själva och vid 8-10 veckor är de helt avvanda.


Bra att ha till kattungen

  • Några burkar eller förpackningar med mat för katt ungen.
  • En skål för vatten en skål för mat ( OBS TVÄTTA ALLTID SKÅLARNA ORDENTLIGT).
  • Kattlåda i plast med tjokt lager kattströ.
  • En varm, bekväm säng plats. 
  • Klösbräda att vässa klorna på.
  • Olika katt leksaker. 
  • Katt borste. 







Den viktiga leken

Liksom andra rovdjursungar älskar kattungar att leka. Leken tränar dem för att bli vuxna katter. Kattungar utvecklar sitt sociala samspel genom att leka. En kattunge som inte fått leka med andra under sin uppväxt kan bli osällskapliga, ibland neurotiska som vuxna.

Skötsel och uppfostran

Redan vid tre veckors ålder kan man försiktigt börja lära kattungarna att använda en kattlåda. Om man låter kattungarna vara på en mindre yta och ställa kattlådan i närheten är det lättare för kattungarna att hinna i tid till lådan. När kattungarna är ungefär tre veckor gamla är det hög tid att vänja dem vid att hanteras, kelas med och kammas. Håll helst både kattungar och mamman inomhus tills de vaccinerats vid 9 veckors ålder. Innan en kattunge skiljs från sin mamma ska den vara 12 veckor gammal enligt SVERAK. Om man tar kattungen från mamman för tidigt, kan den få sociala problem senare i livet.

Mat till kattungen

Ta reda på vilket foder kattungen är van vid och köp detta till att börja med. Sedan kan du sakta vänja din kattunge vid andra sorters foder. Det finns speciellt foder för kattungar att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Eftersom en kattunge har litet annorlunda näringsbehov än den vuxna katten bör du ge kattungen den speciella mat som är avsedd för just kattungar. Vill du ge din kattunge något extra gott, kan de få lite hemlagad mat. Men mer än 25% av kosten ska inte vara hemlagad, eftersom den maten inte är helt anpassad för kattungen och därför kan ge magproblem.

Kattungens hälsa

När du fått hem din katt är det viktigt att den bli vaccinerad om den inte blivit det tidigare. Även om den är vaccinerad kan det vara bra att en veterinär får titta på kattungen så snart som möjligt, för att du säkert ska veta att den är frisk. Du kan också få råd om avmaskning av veterinären. Din kattunge behöver sedan vaccineras igen tre veckor efter det första vaccinationstillfället. Därefter vaccineras katten en gång per år.

Avmaskning av kattunge

När kattungen börjat äta fast föda, vid 3-4 veckors ålder, är det dags att avmaska den för första gången. Därefter avmaskar man katten varannan vecka tills den blivit tre månader gammal och sedan varje någon gång till innan den nått vuxen ålder.

Vänja katten vid koppel

På sidan Innekatt/Utekatt kan du läsa om vad man bör tänka på om man väljer att ha katten som utekatt, respektive innekatt. Ytterligare ett alternativ till att ha en innekatt är att vänja katten vid att gå ut i koppel.
För att katten ska vänja sig vid att gå i koppel är det viktigt att börja tidigt. Det är svårt att få en vuxen katt att vänja sig vid koppel. Man ska alltid ha en sele till katten, dvs ett halsband och ett band runt framkroppen. Selen ska vara lätt att ta på och knäppa. Selen ska inte sitta hårdare än att du får in ett finger mellan den och halsen på katten.
Börja med att ta på katten selen medan du ändå kelar med katten. Låt den sitta på korta stunder i början för att sedan öka på dessa allt eftersom. När katten verkar obesvärad av att ha selen på sig, kan du sätta fast kopplet och försiktigt låta katten vänja sig vid utelivet. Låt katten bestämma takten. Dra aldrig i kopplet utan följ katten dit den vill gå i början. Man måste hela tiden vara uppmärksam på katten och se till att den inte blir skrämd. Lämna aldrig katten utomhus i koppel, utan tillsyn. Katten kan lätt trassla in sig någonstans och bli skrämd.




Mat- och vattenskålar

Köp mat- och vattenskålar som är lätta att göra rena. Placera skålarna där katten kan äta relativt ostört. Vissa katter föredrar att dricka direkt ur vattenkranen, duschen eller ur tvättstället. Om du inte vill att din katt ska lägga sig till med sådana vanor, så får du aldrig börja vänja dem vid detta, eftersom det sedan kan vara omöjligt att få katten att dricka på något annat sätt.


Katt mat

Kattungen behöver, precis som vuxna katter, en fullvärdig kost. Bäst är att ge katten färdigt foder, torrt eller vått. Detta foder innehåller allt vad katten behöver. Det finns speciellt kattfoder som är anpassat efter kattungar, läs på förpackningen vilken ålder fodret är anpassat för. Du kan även ge katten något du själv lagat till, men detta bör inte ske för ofta eftersom katter lätt får magproblem av sådan mat som inte är anpassade för dem. Se också till att katten alltid har friskt vatten framme, speciellt viktigt är detta om du ger din katt torrfoder, eftersom katten annars kan få urinvägsproblem. Torrfoder har den fördelen att det håller tänderna friska och minimerar tandsten hos din katt. Torrfoder kan stå framme hela dagen, så att katten kan äta när den själv vill. Torrfoder är också mycket billigare än burkmat. Om du väljer att ge din katt burkmat så se till att den då och då får torrfoder att gnaga på. Innan du hämtar hem din katt bör du fråga uppfödaren vilken mat katten är van vid, eftersom katter är mycket känsliga för förändringar. Se till att ha ”rätt” foder hemma när katten flyttar in. Sedan kan du långsamt vänja den vid det märke du föredrar. Ge ALDRIG katten mat som är avsedd för hundar. Hundmat innehåller inte taurin, som är så viktigt för katten. Katter kan inte producera detta ämne själva.


Klösbräda

Köp en ordentlig klösbräda redan från början. Alla katter vässar klorna och genom att erbjuda ett bra ställe där katten kan klösa förhindrar man att den börjar klösa på möbler och andra olämpliga ställen. En klättermöbel är oftast populär. Den kan bestå av en klöspelare och olika plattformar eller krypin.



Idag finns ungefär 40 kattraser som är godkända av FIFe (Fédération Internationale Féline). I Sverige finns lite över 30 kattraser registrerade hos SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

Skillnad mellan raskatt och huskatt

Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt kattförbund. En katt som inte har någon stamtavla betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.
I Sverige delas kattraserna in i fyra olika kategorier: långhårskatter, semilånghårskatter, korthårskatter sam orientaliska katter.

Raskatter

Noggrann avel på katter och registrering av stamtavlor startade på allvar i slutet av 1800-talet. Då hölls de första kattutställningarna, först i England och sedan i USA och övriga Europa. Kattraser som tidigt kunde särskiljas var siames, perser, manx, abessinier, angora och maine coon.

Varför väljer man en raskatt?

För en del är utseendet på katten viktigt. För andra är personligheten viktigare. Har man mycket speciella önskemål om utseende eller personlighet hittar man oftare det man söker om man väljer en raskatt. Vill man syssla med kattavel eller ställa ut sin katt, så väljer man en raskatt. En raskatt kan vara mycket dyr i inköp och även dyr att ha. Vill man ställa ut katten är det dessutom viktigt att den har ett mycket stabilt temperament. Den ska klara av resor till obekanta ställen och utan bråk finna sig i att främmande människor klämmer på den och lyfter upp den. Om din katt inte verkar gilla att bli utställd, ska du hellre avstå.
'



Ni får järna skicka bilder på er katt om ni har någån. Hej då


En bra sida att lära sig om katter